5 фактора за понижен имунитет и как конкретно си вредим сами

Във времена на пандемия разчитаме предимно на имунната си система – тя е нашият щит, който има способността да реагира и да се справи ефективно с вирусите

Днес непрекъснато ни се напомня да мием редовно ръцете си и да носим маски, защото само така можем да се предпазим от коронавируса. Несъмнено хигиената е важен фактор, а предпазните средства са задължителни, предвид наложените мерки.

Често обаче забравяме, че имунната система има крайната дума. И когато се чудим защо някои от нас прекарват вируса с лекота, други дори не разбират, че са се справили с него, докато трети водят дълга борба и търпят усложнения, отговорът се крие именно там. Как се грижим за имунитета си през цялото време, не само днес, не вчера или миналата седмица? Осъзнаваме ли, когато го сриваме сами и подценяваме ли последствията на своите вредни действия?

Ето 5 основни фактора, които са ключови за понижаване на имунитета: 

  1. Липса на физическа активност

Не, не бързайте да си купувате спортен екип и да бягате с километри! Обездвижването е с негативен ефект, което не означава, че трябва непременно да се абонирате за близкия фитнес. Ако ви доставя удоволствие и имате възможност, направете го, в противен случай може поне да заложите на дълги, приятни разходки на чист въздух с децата или приятели. Около час, или дори половин, понякога е достатъчно, за да раздвижим кръвообращението.

Дългото заседяване, особено през зимата, не ни е приятел, когато се стремим да подобрим имунитета си.

  1. Системно недоспиване

Когато сме млади, ние сме склонни на всякакви издевателства спрямо организма. После се сблъскваме с последиците от недоспиването. Нощните купони не са ви забранени – напротив, те носят положителни емоции.

Ако страдате от безсъние обаче, непременно потърсете причината и я отстранете. И не се изкушавайте да работите всяка вечер до късно, крадейки от съня си, защото после това ще ви струва доста скъпо.

  1. Стрес и депресивна нагласа

Познавате ли човек, който може да издържи дълго на продължителен стрес? Дори да е така, почакайте още и сами ще се убедите, че това е просто невъзможно и не по силите на никого.

Изтощението води до изчерпване на съпротивителните сили на организма. Същото се отнася и до депресивната нагласа, отрицателните емоции и негативните хора. Тревожността се отключва като бонус и вие трудно бихте могли да излезете от това състояние, без чужда помощ.

Не губете време, работете по въпроса, за да не научите за пагубното влияние от личен, горчив опит.

  1. Нездравословното хранене

Много широко понятие днес, което често ни обърква и ни кара да се лутаме в различни хранителни режими. Разумното е да се придържаме към природните източници на енергия – да избягваме пакетираните храни и захарните изделия, включващи какви ли не изкуствени добавки.

Бъдете умерени, балансирайте, глезете се, но мислете за приоритетите си! Здравето е на първо място.

  1. Безразборното пиене на лекарства

Понеже ние искаме да сме винаги енергични и болестта ни създава пречки да извършваме ежедневните си задачи, новото нормално е да изпием поредното прахче, за да се възстановим максимално бързо.

А дали тялото не ви дава знак, че е настъпил моментът да си вземете почивка? Може би трябва да позволите на имунната ви система да се включи, когато се намирате в първите часове на вирусната атака? Повишената температура не е повод за страх, нито е причина да я потиснете веднага с подходящото лекарство.

Подкрепете се с натурални билкови продукти, за да облекчите симптомите и същевременно да активирате естествените си сили за възстановяване.

Това е холистичен подход, който наистина ви гарантира правилна и здравословна реакция на имунната система.

Източник: https://lechitel.eu/