5 начина да поемаме здравословен житейски риск

От малки ни учат, че трябва да сме внимателни, предпазливи, умерени и логични във всяко едно наше действие. Подобни житейски съвети в общата си част са верни и ни предпазват от множество негативни постъпки, но от друга гледна точка ни отнемат от спонтанността, радостта и динамиката на битието. Затова решихме да помислим и да дадем пет начина за поемане на дребни ежедневни рискове, които да удовлетворяват естествената ни психологическа необходимост от предизвикателство.

Преоткрийте динамиката на осъзнатия бетинг в обществени и домашни условия

Противно на масовото разбиране, “хазарт” не е мръсна дума, стига да се консумира с удоволствие и мярка. Даването на няколко футболни прогнози под формата на пуснат фиш например е изключително забавление за повечето фенове, като платформи като SportingWin им позволяват да го практикуват по сигурен начин, осигурявайки им идеалния баланс между риск и благонадеждност. Естествено, трябва да сте съобразителни и да имате предвид реалните си финансови възможности, преди да се впуснете в подобно начинание. 

Ако нямате излишни финансови ресурси, винаги можете да практикувате “домашен” междуприятелски бетинг, при който залогът не е нищо друго, освен собствената ви чест и кой ще черпи бира следващия път. 

Посещавайте нетипични за личността си места

Колкото и да обичаме зоната си на комфорт, от време на време е изключително здравословно да даваме шанс на нови места. Отидете на клуб вместо в библиотеката, посетете планина вместо море, излизайте на спонтанни разходки в населеното си място и смело откривайте нови територии. “Човекът е човек, когато е на път”, е казал мъдрецът, така че си позволявайте да бъдете активни и да разчупвате модела. 

Поне веднъж в живота си направете нещо контролирано екстремно

Да уточним, че не казваме да карате с 200 километра в час по магистралата или да навлезете в насрещното. Пробвайте екстремни спортове като скачане с бънджи, катерене, бойни изкуства, маратони и други подобни начинания, които ви тестват и поддържат активни, без да застрашават живота на околните, както и вашия собствен. Адреналинът може да се окаже несравним вдъхновител за смели дела. 

Казвайте “Да” на професионалните предизвикателства

Работата е важна част от нашата личност, която допринася за формиране на идентичността и възприятията ни. Предвид че се повтаря всеки ден, има доста сериозна опасност да затънем в рутина и да изгубим удоволствието от това, което правим, дори и някога да сме го обичали. Затова, ако усетите, че изпадате в периоди на апатия и безтегловност, не се отчайвайте. Те са съвсем нормални, но и служат като своеобразна червена лампа, която да ни подсети, че е време да направим нещо различно и да опитаме с ново предизвикателство. Огледайте се за алтернативни начини да разнообразите работния си процес и да си върнете искрата, която ви носи професионален смисъл. И да, ако трябва сменете фирмата.

Заговаряйте поне по един непознат на ден

Хората са малки вселени. Все по-често наблюдаваме как всеки е потънал в своите размисли и отдаден на себе си, пропуска така важния контакт с другите, който ни носи усещане за собствена цялост. Затова бъдете инициативни и смели – поставете си за цел да заговаряте поне един непознат човек на ден или пък да се свързвате с човек от вашето минало, когото сте харесвали, но животът и обстоятелствата са ви разделили. 

Няма по-голям риск от това да подложиш самия себе си на теста как те оценяват другите: дали ще ти се усмихнат, ще те нагрубят, ще те погледнат с недоумение или ще ти бъдат искрено благодарни, че си проявил човещина. Осъзнатата комуникация с различни хора е ключът към личностно развитие и формиране на по-дълбока връзка със собствения си аз. Вярваме, че добротата ще спаси света и всеки сам трябва да стигне до идеята за нея, отваряйки сърцето си за другите.