15 най-добри противовирусни билки

Това са билки със силни противовирусни свойства, чиито екстракти се използват за направата на различни лекарства и хранителни добавки.

Сред всички безброй огнища на инфекциозни заболявания, с които човечеството се е сблъсквало през цялата си история, вирусните инфекции със сигурност се превърнаха в най-голямата пандемична заплаха, особено през последните години.

Затова човечеството има нужда от ефективни и нискотоксични противувирусни средства за борба с грипа, коронавируса, ОРВИ (остра респираторна вирусна инфекция) и други, подобни на тях.

Медицинските химици вече са синтезирали антивирусни лекарства с активни съставки като мороксидин, ганцикловир и валацикловир, които потискат пролиферацията на вирусите. Тези лекарства обаче имат ниска ефективност,  токсични са и най-важното е, че вирусите „свикват“ с тях. Следователно, с течение на времето те престават да действат.

Природата е предоставила на учените отличен източник за търсене на нови противовирусни средства . Днес почти 40% от съществуващите лекарства са директни или странични продукти от лечебни растения.

Предлагаме ви списък от 15 билки, които според експерти са ефективни в борбата с вирусните инфекции. За всички тях са направени първоначални биологични тестове, които доказват антивирусната активност на билковите екстракти. Те влизат и в състава на много противовирусни хранителни добавки.

Хранителната добавка ИМУНО МАКС на Grewia е комбинация от поне половината лечебни растения, изброени по-долу. ИМУНО МАКС подсилва работата и доброто здраве както на придобития, така и на вродения имунитет. Подпомага организма при през есенно-зимния сезон, когато естествените защитни сили на имунната система са стресирани от външни фактори. Само две капсули на ден са достатъчни, за да гарантират силно антиоксидантно и общоукрепващо действие.

 1. Риган

Популярна билка от семейството на ментата, която е известна със своите лечебни свойства. Неговите химични съединения, които включват карвакрол, имат изразени противовирусни свойства.

 1. Градински чай

Ароматна билка, която отдавна се използва в традиционната медицина за лечение на вирусни инфекции. Много проучвания показват, че това растение може да се бори с човешкия имунодефицитен вирус тип 1 (HIV-1), който е възможно да причини СПИН.

 1. Босилек

Много от видовете му могат да се борят с определени вирусни инфекции. Например, едно проучване установи, че екстрактите от сладък босилек показват мощни ефекти срещу херпесни вируси, хепатит B и ентеровирус. Свещеният босилек е показал, че повишава имунитета, което може да помогне в борбата с вирусните инфекции.

 1. Копър

Растение с характерен аромат, което освен че успокоява коликите на бебетата, може да се бори и с вируси. Много проучвания показват, че екстрактът от копър има силно антивирусно действие срещу херпесните вируси. Копърът може също така да засили имунната система и да намали възпалението. Това е от значение в борбата с вирусните инфекции.

 1. Чесън

Популярно природно средство за лечение на много заболявания, включително вирусни инфекции. В проучване на 23 възрастни с брадавици, причинени от човешкия папиломен вирус (HPV), прилагането на екстракт от чесън върху засегнатите области два пъти дневно премахна брадавиците при всички участници след 1 до 2 седмици. Чесънът може да има антивирусна активност срещу грип А и В, ХИВ, HSV-1, вирусна пневмония и риновирус, който причинява обикновена настинка.

 1. Маточина

Билка, която обикновено се използва като чай и за подправка. Екстрактът от маточина е концентриран източник на мощни етерични масла и растителни съединения, които имат антивирусна активност. Същите антивирусни ефекти лечебното растение има и срещу птичи грип, херпесни вируси, HIV-1 и ентеровирус 71.

 1. Мента

Още една билка с мощни противовирусни свойства. Често се добавя към чайове, екстракти и тинктури, предназначени за лечение на вирусни инфекции. Етеричното масло от мента съдържа активни компоненти, включително ментол и розмаринова киселина, които имат антивирусно и противовъзпалително действие. Ментата проявява мощна антивирусна активност срещу респираторен синцитиален вирус (RSV).

 1. Розмарин

Често се използва в кулинарията, но има и терапевтични цели. Екстрактът от розмарин демонстрира антивирусни ефекти срещу херпес вируси и хепатит А, който засяга черния дроб.

 1. Ехинацея

Една от най-популярните билкови лекарствени съставки поради впечатляващите си свойства, насърчаващи здравето. Echinacea purpurea, сорт който има конусовидни цветове, е бил използван от индианците за лечение на широк спектър от заболявания, включително и вирусни инфекции. Няколко проучвания предполагат, че някои сортове ехинацея, включително E. pallida , E. angustifolia и E. purpurea, са особено ефективни в борбата с инфекции като херпес и грип.

 1. Бъз

От него се правят различни продукти (еликсири, хранителни добавки), които се използват за естествено лечение на вирусни инфекции като грип и настинка. Изследвания при мишки показват, че екстрактът от бъз инхибира репликацията на грипния вирус и стимулира отговора на имунната система.

 1. Женско биле

Използва се в традиционната китайска и западна медицина от векове. Проучванията сочат, че екстрактът от корен на женско биле е ефективен срещу HIV, RSV, херпесни вируси и коронавирус. Може да помогне и при тежък остър респираторен синдром (SARS-CoV), който води до застрашаваща живота пневмония.

 1. Астрагал (Сграбиче)

Популярно цъфтящо лечебно растение в традиционната китайска медицина, което лечителите наричат „билка на безсмъртието“. Има значителни имунни и антивирусни свойства. Астрагалът се бори с херпес, вируса на хепатит С и птичия грип H9. Освен това, няколко проучванията показват, че може да защити човешките астроцитни клетки от херпесна инфекция.

 1. Джинджифил

Има впечатляваща антивирусна активност, поради високата концентрация на биологично активни съединения. Продукти като сокове, чайове и таблетки за смучене, които съдържат джинджифил, са популярни природни средства. Екстрактът от джинджифил има антивирусни ефекти срещу птичи грип, RSV и котешки калцивирус (FCV). Освен това е установено, че специфични съединения в джинджифила, като гингерол и зингерон, инхибират вирусната репликация и предотвратяват навлизането на вируси в клетките гостоприемници.

 1. Женшен

От дълго време се използва в традиционната китайска медицина. Той се оказа особено активен в борбата с вирусите. Екстрактът от корейски червен женшен показва значителни ефекти срещу RSV, херпесни вируси и хепатит А. В допълнение, съединенията в женшена, наречени гинзенозиди, имат антивирусни ефекти срещу вирусите на хепатит B, норовирус и коксаки, които са свързани с няколко сериозни заболявания, включително мозъчна инфекция, наречена менингоенцефалит.

 1. Глухарче

Има много лечебни свойства, включително потенциални антивирусни ефекти. Глухарчето може да се бори с хепатит В, ХИВ и грип. Доказано е също, че екстрактът от глухарче инхибира репликацията на денга – вирус, пренасян от комари, който причинява треска. Това заболяване, което може да бъде фатално, идва със симптоми като треска, повръщане и мускулни болки.

Едва ли нещо би могло да ви попречи по-често да добавяте тези познати и ефективни билки, като босилек, градински чай и риган, към диетата си. Освен, че ще направят храната по-вкусна, те ще ви предпазят и от вирусни заболявания. И най-важното, тези билки са абсолютно безопасни за вашия организъм, за разлика например от обикновения парацетамол, който е хепатотоксичен и разрушава черния дроб.