Eko Zdrave

Еко здраве за вашето семейство

Полезно

Тереза Маринова, Евгени Иванов-Пушката и талисманът Арми ще учат децата как да садят дръвчета

Активното залесяване на „Новата гора на София 2“ – с. Негован продължава тази събота в 10.30 ч. Желаещите транспорт до мястото могат да се свържат с организаторите от Нестле на Фейсбук страницата на компанията до края на петъчния ден

 

Ако все още се чудите как да прекарате съботния ден, Нестле България подкрепя инициативата на Столична община Новата гора на София –  с. Негован и ви предлага чудесна възможност за цялото семейство да се забавлявате на открито и едновременно с това да дадете своя личен принос към по-доброто ни бъдеще като засадите дърво.

Активната програма започва в 10.30 часа с организирани игри за най-малките, в които олимпийската шампионка Тереза Маринова, най-точният сервис на България Евгени Иванов -Пушката, заедно с Маруся Иванова и талисманът на ФК „ЦСКА 1949“ лъвчето Арми по забавен начин ще научат децата как да посадят свое дърво и ще провокира любопитството им да разберат защо всяка посадена фиданка променя бъдещето ни към по-добро.

В 12.30 часа започва големият семеен конкурс за бързо и качествено засаждане, под вещото ръководство на преподаватели и студенти от Лесотехническия университет. Наградите, освен удовлетворението от добре свършената работа, включват СПА колело на късмета и полугодишна карта за безплатно посещение на фитнеси „Pulse Fitness & Spa“, чиито инструктори също ще участват в засаждането и ще покажат на място силата на лопатата като фитнес уред.

Много музика, добро настроение и позитивна енергия очакват всички ентусиасти на активното залесяване, а брандовете на Нестле България NESCAFÉ 3in1, NESTLÉ Fitness, KITKAT,LION ще заредят всички със сладко настроение.

И ако още не сте сигурни дали да напуснете дивана в събота сутринта, ето още 7 причини да го направите: 

Причина 1: Вашето дърво забавя часовника на климатичните промени

Всяко засадено дърво е мощен инструмент, който поглъща въглерод и по този начин ограничава парниковия ефект като се противопоставя на климатичните промени. Докато едно дърво расте, то абсорбира въглероден диоксид от въздуха чрез фотосинтеза, съхранява въглерода под формата на дървесина и освобождава кислородни молекули. Всяко  дърво произвежда около 210 кг. кислород за година, с което подобрява структурата и качеството на въздуха. Горите действат като гигантски филтър, който забавя климатичните изменения.

Причина 2: Вашето дърво предотвратява ерозията и подобрява качеството на почвата

Филтриращите свойства на дърветата премахват въглерода и другите вредни вещества от почвата, което влияе благоприятно върху всички култури. Дърветата също трансформират повърхностния воден оток и по този начин прекратяват ерозията на почвата. Нива, заобиколена от дървета, удвоява добива си, подари почистващия ефект на гората. 

Причина 3: Вашето дърво е естествена бариера за ветрове и наводнения

Дърветата образуват естествена бариера за ветрове и наводнения,  забавят природните стихии и помагат да се предотврати превръщането на лошото време в бедствие с опустошителни размери за големи площи и посеви. Горите предпазват водите, включително язовирите, от затлачване с наносен материал, защитават от лавини и свлачища, а през зимата от снегонавяване по пътищата. Добре залесените територии редуцират шума и абсорбират част от звуковата енергия, което влияе положително, както на хората, така и на животните – домашни любимци и горски обитатели.

Причина 4: Вашето дърво дава сянка

Без дървета много живи организми просто не биха оцелели като това важи с еднаква сила, както за животните, така и за растенията.

Причина 5: Вашето дърво гарантира биоразнообразие

Само едно единствено дърво може да е дом на стотици видове живи организми – мъхове, лишеи, гъби, насекоми, паяци, мравки, мушички, влечуги, птици, бозайници. А сега си представете една гора, като не забравяте, че някои дървета живеят стотици години, а други – дори хиляди и в зависимост от вида и възрастта им се формира биоразнообразието.

Причина 6: Вашето дърво е източник на разнообразни вкусни и полезни продукти

Мед, горски гъби, билки, и огромно разнообразие от плодове – всички те са свързани със засаждането на дърво. Дърветата са източник също и на дървесина и смоли, необходими в строителството.

Причина 7: Вашето дърво осигурява работни места

От професията лесовъд, до земеделието, през хората, които работят в дървообработващата промишленост, берат плодове или правят биологични изследвания – всяко посадено дърво осигурява работно място и помага на икономиката на страната.   

 

Инициативата „Залесяваме активно“ 2022 на Нестле България се провежда в „Новата Гора на София 2“ – с. Негован, проект на Столична община, ЦСКА 1948, Лесотехнически университет – София, фитнеси „Pulse Fitness & Spa“ и с медийната подкрепа от Offmedia. Нестле подкрепя инициативата на Столична община  Новата гора на София – с. Негован. В рамките на 3 акции през пролетния залесителен сезон служители на Нестле България и стотици доброволци засадиха заедно близо 7000 дъбови фиданки.

До края на 2022 г. Нестле България си поставя за цел засадените дръвчета да са минимум 10 000 като част от глобалния ангажимент на Групата да засади 200 000 000 дръвчета до 2030 г. в районите, от които набавя суровини.