#ПромениКартинката и “Реките на София” обединиха сили в почистването на над 500 кг. отпадък край река Перловска в Южен парк

Инициативата постави начало на акциите по почистване в цялата страна и гостува на фестивала с послание за опазване на природата от замърсяване с фасове и други отпадъци

 

Перловска река е една от многото реки, които пресичат столицата, а в частта си в Южен парк 2, тя все още е бистра, намира се в естественото си корито и предлага условия за отдих, спорт и разходка. Край реката могат да бъдат наблюдавани и някои от 65-те вида птици, които се срещат в парка. Стотици хора ежедневно прекарват деня си в наслада на това място, но за съжаление някои нехайно оставят след себе си отпадъци, замърсявайки красивата природа. Затова първата акция по почистване тази година на образователната инициатива на Филип Морис България – #ПромениКартинката, започва тук, край реката. Обединявайки сили с фестивал “Реките на София и над 70 доброволци, тази събота бяха почистени повече от 500 кг. отпадъци и неправилно изхвърлени фасове от крайречието на Перловска река. Подкрепяйки тридневния фестивал, инициативата отправи призив за отговорно отношение към многохилядните посетители на първия речен парк в София.

Един от най-дългогодишните посланици на инициативата – Ива Екимова, бе сред ентусиастите, които силно вярват в прогреса на каузата. „Ежегодно, при акциите, които провеждаме, се натъкваме на непростима безотговорност към средата, в която живеем. Моята философия е, че, ако всеки прави по нещо малко за добруването на общността, заедно можем наистина да променим картинката, която рисуваме днес. Бъдещето зависи от нас, а примера, който даваме на всички около нас, е безценен.” 

Тази година акцията за почистване се проведе по време на градския фестивал “Реките на София”, който преосмисля и възобновява връзката на градовете с техните реки. Това допринесе за още повече видимост на кампанията и включване на повече доброволци от всякакви възрасти, които разбраха, че почистването може да е забавление и че от самите нас зависи в каква среда ще живеем и на колко години ще ни се наложи да използваме апарат за кръвно налягане. По време на тридневния фестивал, образователната инициатива отправи значими послания към посетителите чрез арт инсталация от огромни рамки, през които гостите успяха да видят “променената картинка” в гората, около реката и в града, когато там няма неправилно изхвърлени фасове и отпадъци, а цари култура, изкуство и споделеност. Част от вечерната програма на фестивала бяха и образователните видеа от специалния проект на #ПромениКартинката и студенти от 2-ри курс на НАТФИЗ, които по креативен начин третират глобалния проблем със замърсяването, към който всеки може да допринесе с отговорно отношение.

Информационната кампания на Филип Морис България, провокираща към отговорно потребителско поведение, подкрепя редица културни инициативи и събития в страната. Под надслов #ПромениКартинката се организира и пътуваща изложба, информираща за мащаба на глобалния проблем със замърсяването с неправилно изхвърлени отпадъци и цигарени фасове. За втора поредна година под мотото на инициативата се организират акции по почистване на природата в София и други градове в страната, вдъхновени от Световния ден за почистване на околната среда (World CleanUp Day).