Предпазване от диабет – Пламен Маджуров и СМДЛ Кандиларов

Предпазването от диабет включва възприемане на проактивен подход към управлението на вашето здраве и намаляване на рисковите фактори, свързани с развитието на заболяването.

Тук много важно е следенето на кръвната захар и точно сега е моментът да се изследвате. Това заболяване в началните стадии няма симптоми и затова 50% от хората не знаят, че го имат. При хващане в началото има лечение. Фондация „Пламен Алексеев Маджуров“ организира кампания съвместно с СМДЛ Кандиларов за изследване на кръвната захар. От 8 април до края на май ще можете да се изследвате в някой от обектите на лабораторията в София, Пловдив, Варна, както и Северна и Западна България и то само срещу 1 лев. Можете да прочетете повече на сайта на фондацията на Пламен Маджуров madzhurovfoundation.com.

Ето някои стъпки, които можете да предприемете, за да се предпазите от диабет

Поддържайте здравословно тегло: Стремете се да постигнете и поддържате здравословно тегло чрез балансирана диета и редовна физическа активност. Загубата на наднормено тегло, особено коремна мазнина, може значително да намали риска от развитие на диабет тип 2.

Яжте балансирана храна: Съсредоточете се върху консумацията на разнообразни храни, богати на хранителни вещества, включително плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, постни протеини и здравословни мазнини. Ограничете приема на преработени храни, сладки напитки, рафинирани въглехидрати и храни с високо съдържание на наситени и трансмазнини.

Бъдете физически активни: Участвайте в редовна физическа активност, за да подобрите инсулиновата чувствителност и да помогнете за контролиране на нивата на кръвната захар.

Управлявайте стреса: Хроничният стрес може да допринесе за нездравословно поведение като преяждане и лош избор на храна, което може да увеличи риска от развитие на диабет тип 2. Практикувайте техники за намаляване на стреса, като внимателност, медитация, йога или упражнения за дълбоко дишане, за да управлявате нивата на стрес.

Генетиката може да играе роля в развитието на диабет тип 2, така че ако познавате добре историята на заболяванията във вашето семейство ще ви помогне в превенцията.

Отидете до лаборатории Кандиларов и се изследвайте сега!