Олимпийски шампиони и легедарни спортисти повеждат тази неделя Велошествие

Седмица преди Цветница посланието е за един по-зелен, по-колоритен и по-спортен град

 

Десетки популярни спортни звезди на България ще поведат колоната на Велошествието „София кара колело за по-чист въздух“ тази неделя, на 21 април. Стартът е точно в 11:00 ч. по маршрут от Народно събрание през Орлов мост покрай Перловската река до НДК и след това по бул. „Витоша“ до входа на Южния парк. Там на голямата поляна е предвиден голям спортен празник с много атракции, надпревари, томбола с награди, детско Велорали, състезание за смяна на велогуми, музика и забавления.

Събитието се организира от „София – световна столица на спорта“, Центърът за градска мобилност и Столична община. Сборният пунк ще бъде отворен в 9:30 ч. пред Народно събрание, за да може всеки участник да получи фланелка и стартов номер, с който после би могъл да се включи в многото томболи с награди в Южния парк.

Велошествието няма състезателен характер, а преминаването по 4-километровия маршрут е с цел да се отправи послание за по-чист въздух, за една още по-красива и зелена българска столица. „София – европейска столица на спорта“ организира събитието вече осма поредна година, заедно с още над сто активности, които имат за цел да предоставят повече възможности на софиянци и гостите на града за спорт и активен начин на живот в една по-здравословна и приятна среда.

Регистрация за Велошествието и кроса не е задължителна, но след 9:30 ч. при желание ще можете да вземете фланелка и стартов номер, с който да участвате в томболите в Южния парк с награди за над 2 000 лв. Маршрут, последни новини и всичко за предстоящите в неделя активности ще можете да намерите в подробности в специалната Facebook страница на събитието ВЕЛОШЕСТВИЕ „СОФИЯ КАРА КОЛЕЛО“ 2024.

Олимпийски легенди и шампиони покрепят инициативата.

Сред подкрепящите инициативата са част от спортните звезди на България, начело с двете индивидуални олимпийски шампионки от последните игри в Токио – боксьорката Стойка Кръстева и каратистката Ивет Горанова. До тях отново с колоната ще потеглят легендите Йордан Йовчев и Евгения Раданова, бронзовата олимпийска медалистка с ансамбъла от Рио 2016 Ренета Камберова, талантливите лица на „София – евростолица на спорта“ Александра Фейгин, Катрин Маноилова, Андреа Коцинова, Алберт Попов, деца от спортните школи и много други.

Супер интересна програма ви очаква и в Южния парк. Спортният празник там започва в 11:30 ч. с много музика, надпревари, конкурси, забавни игри и томболи с награди, поради което си пазете стартовия номер. За доброто настроение на присъстващите на голямата поляна до входа откъм бул. „Витоша“ ще се погрижи популярната и любима на младите водеща Петрана Петрова, за да може всички да се забавляват и танцуват.

Звездите на българския спорт ще изтеглят периодично томбола със стартовите номера на участниците с наградите за над 2 000 лв. Десет ваучера от по 70 лв. за онлайн пазаруване на колоездачна екипировка са осигурили партньорите от „Долчини“. Наред с това ще бъдат разиграни 5 броя едномесечни неперсонализирани карти Sofia City Card от ЦГМ за цялата градска мрежа на Обществения градски транспорт, които ще се активират на място. В шатрата на ЦГМ веднага ще може да получите безплатна детска карта за обществения транспорт за деца от 0 до 7 години, както и безплатна карта за децата до 14 ненавършени години. За момчетата и момичетата от 7 до 14 години тази карта важи не само за транспорта в София, а и за цялата страна (подробно за тях четете във фейсбука на събитието).

Интересни предизвикателства предлагат и партньорите от Декатлон, които са приготвили 150 награди с колоездачна екипировка. Десет от тях са за томболата, останалите 140 ще раздадат при шатрата им в Южния парк по време на различни игри и забавни надпревари. Едно от състезанията ще бъде за най-бърза смяна на велосипедна гума на специално доставените два стенда с колела. Същевременно специални щандове и палатки ще показват на децата най-новите тенденции в колоезденето и начините за безопасно каране на колело. Много спортни артикули и екипировка за томболата осигурява и „София – европейска столица на спорта“. Ще има и други награди и бонуси за присъстващите.

В близост до поляната партньорите от DRAG отново ще организират любимата на малчуганите колоездачна надпревара Велорали за деца до 12 години.

Очакват се над 200 участници да стартират със своите малки велосипеди на групи, по 200-метрово оградено трасе. Все още регистрацията за детското състезание може да направите в специалния линк, публикуван във фейсбука на събитието.

Целта на Велошествието е заедно да призове хората при възможност да слязат от автомобилите и да пробват алтернативно придвижване в градската среда. Велосипедите са отлична възможност, а чистият въздух зависи от всеки един от нас.

Не пропускайте Велошествие 2024 и спортния празник с много смях, музика и веселие.

Заедно за по-чист въздух в София.

Тъй че, пригответе колелата като алтернатива на автомобилите и пушеците.

Седмица преди Цветница нека заедно покажем как нашата столица може да бъде още по-цветна, по-спортна и по-чиста.

кола под наем