Крил маслото

Крил маслото – подарък от морския планктон – полезни свойства и противопоказания
Дължим съществуването на маслото от крил на дребни ракообразни, живеещи в дълбините на океана. Те служат за храна за големи морски хищници, а все повече и за човека.
През последните години тези микроскопични скариди привлякоха вниманието на учените поради високото съдържание на полиненаситени мастни киселини, по-специално омега-3, които играят важна роля в нашия метаболизъм, предотвратяват сърдечно-съдовите заболявания, предпазват от инсулт.
Друг ценен компонент на маслото от крил е червения пигмент астаксантин, за който казват, че е кралят на антиоксидантите. Астаксантинът предпазва клетките на човешкото тяло от вредните ефекти на свободните радикали и предотвратява развитието на рак. Има го и в скаридите, омарите, мидите и раците. В предвид и високата концентрация в маслото от крил на витамини А, Б, D, E и аминокиселини, необходими за здравето на мускулната тъкан, то става още по-привлекателна хранителна добавка. Според лекарите, капсулите са най-удобната форма за приемане на този полезен продукт (тук се касае аналогията с рибеното масло).

История
В началото продуктът масло от крил придобива популярност в Япония. Жителите на тази страна го наричали „Окиами“, което означава „луксозен деликатес“. От началото на XIX век крил маслото започва да се ползва като хранителна добавка и в други азиатски страни.
В Корея, Китай и Тайван у никой нямало съмнение, че малките полупрозрачни скариди са източник на здраве и дълголетие. Маслото от крил помагало за облекчаване на симптомите на артрит, намалявало болката и възпалението.
Накрая славата на морския дар достига границите на Европа. Лекари и морски биолози от Германия, Украйна, Полша и Русия започват да търсят удобна форма на освобождаване, която да съдържа максимално концентрирано вещество и да има дълъг срок на годност. По този начин се появява капсулите с масло от крил – популярната хранителна добавка в съвременна опаковка.

Полезни свойства
Учените от цял ​​свят продължават задълбоченото проучване на микроскопичните морски ракообразни, но вече много от полезните свойства на крил маслото са станали известни на обществеността. Ето основните:
1. Омега-3 мастните киселини с висока концентрация са полезни за артериите, предотвратяват натрупването на триглицериди в кръвта и образуването на холестеролни „плаки“, нормализират кръвното налягане, подходящи за предотвратяване на хипертония.
2. Астаксантинът прави маслото от крил отлична профилактика срещу рака.
3. Облекчава симптомите на деменция, подхранва мозъчните клетки, подобрява концентрацията. Учени от Калифорнийския университет твърдят, че това е благодарение на всички мастни киселини и червени пигменти.
4. Предпазва черния дроб от увреждане, което е особено важно, ако злоупотребявате с алкохол или сте склонни да преяждате.
5.Укрепва здравето на жените. Премахва симптомите на ПМС, намалява менструалните спазми и дисменореята. Проведено е изследване в университета в Монреал, където при 70 жени се сравняват ефектите на крил масло, рибено масло и плацебо. Участничките, които са получили като добавка концентрираното масло от микроскопичните ракообразни, приемали по-малко обезболяващи и се чувствали много по-добре от другите. Маслото от крил също така поддържа репродуктивните функции на организма в детеродна възраст.
6. Крил маслото има противовъзпалителни свойства. Облекчава мускулната болка, артрита и ревматизма при възрастните хора.
7. Предотвратява развитието на диабет тип II чрез нормализиране нивата на кръвната захар.
8. Помага за справяне с депресията, поради високото съдържание на холин, DHA (докозахексаенова киселина) и ЕРА (ейкозапентаенова киселина).
9. Прави кожата по-мека, по-еластична, светеща отвътре. Предпазва от вредното въздействие на слънчевата светлина, предотвратява рака на кожата.
10. Стимулира растежа на косата при пациенти, страдащи от косопад и алопеция.Маслото от крил подобрява кръвния поток, така че може да осигури подкрепа при лечението на еректилна дисфункция.
12. Намалява риска от колоректален рак (дебело черво и ректума).
13. Укрепва зрението, използва се за предотвратяване на катаракта.
14. Дава енергия, повишава издръжливостта на тялото. Тези качества маслото от крил ще бъдат високо оценени от спортисти и физически активни хора.
15. Участва в производството на червени кръвни клетки.
16. „Крил“ мастните киселини ускоряват метаболизма и предотвратяват отлагането на мазнини в организма, затова продуктът може да се използва в комплексните терапии за борба със затлъстяването и да се включи в диетите. Важно предимство на крил маслото е, че се абсорбира по-бързо от рибеното масло, т.е.,  при неговата консумация, може да се получи много повече полза за здравето.

Резултатите от кардиологичните изследвания
Международен екип от учени от Япония, Германия и Норвегия е установил, че маслото от океански крил е изключително полезно за сърдечно-съдовата система поради оптималния си химичен състав, включително омега-3 и астаксантин. Учените свързват тези естествени вещества с намаляване на случаите на сърдечни пристъпи и инсулти при хора, участвали в проучването. Много авторитетни кардиолози започват да препоръчват редовна консумация на това масло на пациентите, страдащи от леки инфаркти. Те забелязват огромен напредък. Но, освен като капсулираното масло от крил, кардиолозите предписвали балансирана диета и лека физическа активност.

Сравнителен анализ на антиоксидантната активност
„Всичко това е страхотно, но с какво точно маслото от крил е по-добро от същото рибено масло?“ – питат хората. Има специален лабораторен тест на ORAC, който измерва антиоксидантните способности на различни вещества. Тестът на крил маслото доказва изключителната ефективност на този продукт (ORAC = 431) в сравнение с други антиоксиданти. Например, за рибено масло ORAC = 8.

Антиоксидант тест за масло от крил


Изследователите потвърждават, че жените, които са приемали крил масло, за три месеца отбелязват значителни подобрения на здравето и красотата на кожата, ноктите и косата. Фините бръчки и „мрежичките“ около очите са намалели с 60%, издръжливостта, умствената активност и концентрацията са се увеличили с 50%.

Странични ефекти и дозировка
Възможно неудобство при приемането на крил масло е възможната алергична реакция, особено ако имате непоносимост към други морски дарове. Поради липсата на подходящи изследвания, по време на бременност и кърмене, не е трябва да се ползва.
Продуктът забавя степента на съсирване на кръвта, така че трябва да се спрете приема му две седмици преди операция. По същата причина не е съвместим с лекарства за разреждане на кръвта като аспирин, клопидогрел (Plavix), диклофенак (Voltaren, kataflam), ибупрофен (Адвил, Motrin), напроксен (Anaprox, naprozin), хепарин, варфарин (Coumadin) и други.
Оптималната доза зависи от възрастта, теглото, пола и свързаните с това заболявания. Средната доза е: 500-1000 mg/ден за профилактика и до 2000 mg за терапевтични цели.
Предозирането може да причини лош дъх, киселини в стомаха, вкус на риба, лошо храносмилане, гадене и редки изпражнения.

От „World Magazine“: „Крил маслото е толкова мощно, че жените в едно канадско проучване, които са го взимали в продължение на три месеца, съобщават за повишена енергия и издръжливост, подобрена памет и внимание към детайлите с 51%. Освен това, за намаляване на болката с 31%. И за 100% чувство за благополучие и здраве.“
Ако не можете да повярвате на думите, погледнете графиката – числата говорят сами за себе си.

В света има много прекрасни продукти. Маслото от крил е един от тях!

Източник: http://greenmaster.me/