Креатин – каква е неговата роля и кога се нуждаем от добавки

Креатинът е аминокиселина, която изпълнява изключително важна роля, пряко свързана с работата на сърцето и мускулите. Неговата задача е ефективно да осигурява и да поддържа постоянен поток от енергия към мускулатурата, подпомагайки нейното съкращаване и ефективна работа.

Освен за мускулите, креатинът играе и важна роля в работата на мозъка, който, както е известно, е един от основните консуматори на енергия в човешкото тяло.

Можем ли да си създадем креатин сами

Човешкото тяло има способността да си създаде само малки количества креатин, което се случва най-вече от черния дроб. Това количество, обаче, не е съвсем достатъчно, особено ако се подлагате на интензивни физически натоварвания.

От къде да си набавим креатин

Най-лесният начин да си набавим креатин е чрез храната. Богати на тази жизненоважна аминокиселина са морските храни и червеното месо, но също така и яйцата, млечните храни и някои други продукти.

Друг бърз и лесен начин, по който можем да си набавим креатин е като ползваме хранителни добавки. В търговската мрежа се предлагат голямо разнообразие от продукти, измежду които да изберете най-подходящия за вас (вижте в Workout.bg).

Постигане на желаната фигура

Креатинът може да бъде изключително ценен помощник в преследването на идеалната фигура. Той ни позволява да тренираме по-усърдно, да се възстановяваме по-бързо след тренировка, да вместим повече тренировки в седмичния си график и да останем по-дълго време в залата.

Освен това, приемът на добре премислени количества креатин, без да се прекалява с него, може да допринесе за това да направим телата си по-мускулести и стегнати за сметка на по-малко мастна тъкан.

Може ли тялото да складира креатин

Човек се нуждае от креатин постоянно. Дори и ако имаме предвид, че той може да се създава и от черния дроб, това количество съвсем не е достатъчно, ето защо е важно да се приема и от допълнителен източник.

Мускулите са в състояние да складират известно количество креатин, който обаче се изчерпва изключително бързо при физическо натоварване. Наличните количества се изчерпват бързо както при тренировки с тежести, така и при всякакъв друг тип упражнения и дори ходене.

Ето защо адекватният прием е изключително важен за да се чувстваме енергични и във форма. Ако поддържате активен начин на живот, допълнителният разумен прим на креатин е добро решение, което може значително да подобри вашето представяне.