Как да удължим живота на автомобила?

След като сте купили мечтаната кола и вече я карате, е малко вероятно поддръжката и обслужването да са първите неща, които мислите. Но е важно да си гарантирате, че двигателят  ще бъде в отлично състояние възможно най-дълго, а автомобилът ще ви служи дълги години. Разбира се, при нужда от помощ винаги може да разчитате на пътна помощ, но все пак ето няколко съвета, които да ви помогнат да запазите усещането за нова кола възможно най-дълго!

Мийте я редовно

Ако току-що сте купили нова кола, вероятно ще искате да запазите каросерията й блестяща, но не позволявайте на този първоначален ентусиазъм да изчезне. Пътна сол, утайки или замърсяване могат да се натрупват и може да видите появата на ръжда само след няколко години, така че мийте автомобила редовно.

Проверете нивата на течността

Повечето производители съветват да проверявате често нивата на маслото, охлаждащата и спирачната течност, така че прегледайте ръководството за потребителя на вашия автомобил, ако не сте сигурни как да направите това. Също така ще трябва да сменяте спирачната и охлаждащата течност на определен период.

Поправете бързо пукнатини на предното стъкло

Уверете се, че сте поправили всички драскотини на предното стъкло веднага след като ги забележите. Колкото и безобидно да изглеждат, имайте предвид, че скоро те могат да се превърнат в пукнатини, което в най-лошия случай да наложи смяна на цялото стъкло.

Поддържайте интериора чист

Ако някога възнамерявате да препродадете колата си, поддържането на вътрешността чиста и подредена е абсолютно задължително, особено ако интериорът е светъл.

Проверете дълбочината на протектора на гумата

Повечето хора не мислят за гумите си, докато не спукат на пътя! Законът има изискване за определена дълбочината на протектора, затова следете за износване на протектора.

Напомпайте гумите

Правилно напомпаните гуми правят колата по-лека за управление и могат да помогнат да спестите гориво. За да проверите какво е правилното налягане на гумите на вашия автомобил, проверете в сервизната книжка.