Как да станете фитнес инструктор

Здравословният начин на живот се превърна от необходимост в тенденция, която претендира да остане на върха на модата в продължение на много години.

Всеки, който обича да спортува, може да съчетае приятното с полезното – да премине специално обучение и вратите на всички спортни клубове ще се отворят пред вас.

Фитнес треньорът е човек, който ръководи тренировките и се грижи за правилното изпълнение на упражненията. Може да работи както с начинаещи, така и с професионални спортисти.

Основната задача на неговата дейност е правилно да разпределя физическата активност, за да увеличи издръжливостта и да увеличи резултата от тренировката. Без компетентно ръководство класовете могат да навредят на здравето, така че образованието и специализацията са много важни за треньора.

Инструкторът може да се специализира във фитнес йога, пилатес, аеробика, тай-бо, културизъм и други разновидности. Индустрията предлага няколко области, в които можете да работите:

 1. Треньор на групови програми. Груповите класове винаги са търсени в залите. Най-често те се посещават от жени и можете да наберете клас в различни посоки: танци, стречинг, аеробика, силови класове и не само. Можете да комбинирате тези системи и да създадете свои собствени тренировки. Основният недостатък е, че инструкторът трябва да изпълнява всички упражнения заедно с клиентите, така че е трудно да се провеждат повече от три сесии на ден. Като алтернатива можете да редувате силови тренировки със стречинг или да провеждате сутрешни и вечерни групи. Много е полезно да работите в тази посока, когато тепърва започвате да овладявате професия: развивате комуникационни умения, научавате се да задържате вниманието си.
 2. Фитнес инструктор. За разлика от груповите програми, работата във фитнес залата включва индивидуален подход към клиента. Вашата задача е да проведете уводен инструктаж на всеки посетител и да обясните техниката на упражненията. Важно е винаги да сте нащрек, защото задълженията включват и предпазна мярка на клиента. Треньорът трябва да има опит с уредите, а не само теоретични знания. Трябва да знаете как да тренирате всяка мускулна група, как да изградите храна за отслабване, наддаване на тегло и изчистване. Основното предимство-инструкторът не е длъжен да тренира с клиента, той само наблюдава и коригира техниката на изпълнение. Този формат на работа е подходящ за цял ден.
 3. Личен треньор-за мнозина това е върхът на кариерата във фитнес средата. Те не стават веднага: трябва да изучавате подробно основите на физическото възпитание и правилното хранене. Личният инструктор трябва да притежава много области на фитнес, за да избере на клиента точната система от упражнения, които ще дадат най-добър резултат. Това е отговорна професия, която включва изготвяне на индивидуални програми за обучение и хранене въз основа на здравословното състояние. За такава работа са необходими на първо място богат опит и професионализъм.

Какъв трябва да бъде фитнес инструкторът

Хората, завършили физкултурен университет, често идват във фитнес индустрията. Това са квалифицирани специалисти с обширна база от знания, но можете да станете треньор във фитнес зала без висше образование. Ръководството на много търговски клубове нямат предпочитания дали имате специализирано образование.

Те ще ви приемат в персонала, ако видят добра фигура, знания в тази индустрия и комбинация от такива качества:

 • Отговорност и дисциплина – това, на което сте длъжни да преподавате на групата, трябва да бъде присъщо и на вас. Не можете да закъснявате за уроци или да изпълнявате упражнения наполовина. Това е пряка демонстрация на неуважение към времето и намеренията на клиентите;
 • Постоянно саморазвитие. Трябва да подобрите не само формата си, но и знанията си в областта на спорта, правилното хранене;
 • Общителност. Осъществяването на контакт с клиент е също толкова важно за вас, колкото да можете да клякате правилно. Бъдете готови да общувате много, да бъдете приветливи и учтиви;
 • Творчество. Разбира се, винаги можете да следвате стриктно инструкциите и да работите с групата по предварително набраната програма. Вашата стойност като обещаващ професионалист е да генерирате нови идеи, да ангажирате хората с необичайни, но ефективни тренировки.

Израстване

Най-накрая получихте диплома за образование (включително завършване на курсове), получихте работа във фитнес зала. Бъдете готови за факта, че след като сте учили по специалността си, ще трябва да потвърждавате квалификацията си на всеки шест месеца.

Само непрекъснатото усъвършенстване гарантира напредък по кариерната стълбица. Научете нови спортни техники, експериментирайте върху себе си и след това върху клиентите. Общувайте с колеги и специалисти от други области (например диетолози). 

Няколко години работа, добри отзиви от клиенти-и можете да кандидатствате за позицията на личен треньор. Друг вариант е да станете инструктор за обучение на фитнес треньори. Има специални, по-напреднали курсове, които ще ви кажат как да рекламирате дейностите си и да се ангажирате с привличането на клиенти, ще преподавате умения за общителност и конфликтология (въпреки че вече ще знаете много от собствения си опит).

Къде да намерите клиенти за лични тренировки

Ако сте избрали пътя на личен треньор, е необходимо да наберете достатъчно клиенти, така че графикът да е пълен и заплатата ви да стане достойна. Всички начини за привличане на клиенти са подходящи за вас:

 • Реклами на табла за обяви с платена промоция, така че офертата да се показва в горната част на рубриката и да изглежда представителна. Поръчайте писане на продаващо описание на вашите услуги. Важно е текстът да е компетентен, снимката да е с високо качество, а офертата да е ценна за потенциалните клиенти;
 • Личен уебсайт, описващ всички услуги и предимства на вас като треньор. Важно е да се ангажирате със сайта: Поставете текстове в секции, статии, изображения на тренировъчния процес. Проверете с клиентите дали са съгласни, че снимките ще бъдат публикувани онлайн;
 • Общности в социалните мрежи, където също е важно да се ангажирате с пълненето и да поддържате дискусии в групи. Погледнете във форумите и в други групи какво най-често вълнува потенциалните клиенти и се опитайте да дадете отговори на това. Част от времето ще трябва да е „БЕЗПЛАТНО“ да съветвате тези, които не могат да решат;
 • Рекламата в социалните мрежи ви позволява да персонализирате импресии за тези, които ви подхождат по местоположение, възраст, интереси и богатство. За това е по-добре да привлечете специалист.

Инструкторът по фитнес има много възможности за поетапно развитие, които са обединени само от едно нещо – необходимостта от качествени знания. Колкото повече треньорът знае, толкова по-скъпи са услугите му и по-голямо търсене сред клиентите. Ангажирайте тялото и образованието си – признанието и приходите ви като фитнес инструктор непрекъснато ще нарастват.