Eko Zdrave

Еко здраве за вашето семейство

Полезно

Как да се грижим по-добре за градската среда

Естествените цикли, които съществуват в природата, често се нарушават от бурното градско развитие. Глобалното затопляне, ниското количество валежи и нарастващото население в градовете могат да направят намирането на необходимите решения за поддържане на здрава екосистема предизвикателство. Можем да подпомогнем за контролирането на този процес чрез отговорно планиране и управление на градските екосистеми.

Особено е важно да решите по какъв начин ще се движите в града – дали със собствен транспорт, споделено пътуване или пък с градски транспорт. Ако сте фен на идеята за запазване на чиста градска среда и изберете сами да управлявате автомобила си, то е от значение да сте преминали през фазата „оглед на кола преди покупка“ отговорно. Замърсяващият автомобил е бич за чистия въздух в града, затова трябва да се стараем той да бъде възможно най-изправен и с най-високо екологично ниво. 

В градските райони естественият воден цикъл е нарушен от дренажни системи за дъждовна вода и непроницаеми повърхности като асфалт, покриви и бетон. Но е важно да използваме водата отговорно. Трябва да се поощри използването на пропускливи материали за настилка, като чакъл, които могат да спомогнат водата да се абсорбира по-лесно от почвата. 

Погрижете се да засадите достатъчно растения около дома си. Горещината в града се усеща още по-явно, когато растителността се замени с повърхности, абсорбиращи топлината, като покриви, стени, паркинги, асфалтови улици. Така че за да минимизираме жегата, е важно да поддържаме градските малки и големи паркове. Проучете кои растения са подходящи за засаждане около вашето жилище и кои ще ви спестят многото усилия в отглеждането им. Засаждането на правилните растения и разнообразието от тях е от съществено значение за опазването на чистотата на въздуха и създаването на местообитание за градската дива природа. Разнообразието от растенията осигурява местообитание за полезни насекоми, които помагат за контролиране на вредителите, което води до по-малко използване на пестициди.