Какви грешки да не допускате във фитнеса

Не само новаците, но и онези, които години наред ходят на фитнес могат да допуснат някои грешки. Сред най-разпространените са:

1. Липсва предварителна настройка за тренировка- качеството на заниманията и съответно резултатите до голяма степен зависят от правилната нагласа. Ще си я създадете с някои незначителни трика. Задължително трябва да ви харесва и да е удобно облеклото, с което ще тренирате. Залата трябва да е оборудвана с нужните ви аксесоари и в нея да тренират хора, които са ви приятни. Така можете да се отпуснете и изтренирате добре.

2. Тренирате на гладен стомах- диетолозите са на различно мнение за яденето преди тренировка. Но в никакъв случай не тренирайте на гладен стомах. Отидете на фитнес 30-45 минути след като сте похапнали. Менюто ви трябва да е съобразено със целите, които сте си поставили. Ако искате да изгорите мастните натрупвания по проблемните зони, преди тренировка изпийте чаша сладък чай или плодов сок. Ако желаете да трупате мускулна маса- яжте белтъчини.

3. Преуморявате се- не бива да допускате след заниманията в залата да не може да ходите от умора. Добрата тренировка трябва да ви зареди, а не изтощи. Ако се чувствате отпуснати, значи сте вдигнали летвата на възможностите си твърде високо.

4. Работите само върху коремните и гръдни муслули- в никакъв случай не забравяйте и гърба. Ако не отделите нужното внимание към гърба, ще получите мускулен дисбаланс. За да имате хармонично тяло, към обичайните упражнения добавете и такива за мускулите на гърба.

5. Изпълнявате бързо упражненията на силовите тренажори- ще се уморите или по-лошо може да получите микротравми на мускулите. Изпълнявайте упражненията плавно и тогава натрупването на мускули ще става по-бързо.

6. Не следите колко време се занимавате на определени уреди- кардиотренировките не бива да продължат повече от 45 минути. В противен случай, вместо да стопите мастните отлагания, ще изгорите мускулната маса.

7. Не мислите за мускулите, които натоварвате- трябва да съсредоточите вниманието си върху мускула, с който работите. Мислено разговаряйте със собственото си тяло, влезте в психологически контакт с него.
Не забравяйте преди да започнете тренировката да направите разгрявка, за да подготвите мускулите. Така ще избегнете тяхното разтежение. Пийте негазирана минерална вода, по 100 мл на всеки 15-20 минути. Тя компенсира загубата на течности и притъпява чувството за глад. Ако забелязвате, че по време на тренировка във фитнес залата усещате болки в коленете и бедрата, значи натоварването ви идва в повече. Същите калории ще изгорите при плуване, без да натоварвате ставите и ще се радвате на стройно тяло.