Eko Zdrave

Еко здраве за вашето семейство

Здраве Полезно

Каква слънцезащита да изберете за вашето дете

Всеки очаква с нетърпение своята лятна почивка на плажа. Най-забавна, разбира се, е ваканцията край морето за семействата с малки деца. Важно е обаче преди да тръгнете за плажа да помислите за качествената слънцезащита за цялото семейство. Всички компании, които предлагат подобна козметика, са разработили и отделни серии за деца. Нежната и чувствителна детска кожа има нужда от по-специална грижа, особено през лятото.

За вашето дете изберете продукт за слънцезащита, който се нанася лесно

Спрейовете са един от най-предпочитаните продукти за детска слънцезащита, тъй като се нанасят лесно и бързо, дори в движение. Да задържите едно дете в покой на плажа за продължително време е почти невъзможна задача. Това е причината много семейства с деца да избират точно спрейове за слънцезащита. Добро решение са и лосионите, които поради по-леката си консистенция се нанасят лесно и попиват бързо.

Когато купувате нов продукт за детска слънцезащита, задължително направете проба за алергии

Доверявайте се само на доказани марки, когато купувате слънцезащита за вашето дете. Прочетете внимателно изброените на етикета съставки, придържайте към продукти с по-естествен и натурален състав, без излишни химикали и добавки. Добре е да избирате продукти за слънцезащита, които не са допълнително ароматизирани, за да избегнете алергии.

Задължително, когато изпробвате нов продукт за детска слънцезащита, нанесете малка част от него на китката на детето, за да се уверите, че няма да предизвика нежелани кожни реакции. Ако забележите зачервяване или обрив, не използвайте този продукт за слънцезащита за вашето дете, а изберете от друга марка или с различен състав.

Предпочетете слънцезащита с висок фактор, за да предпазите детската кожа

Експерти препоръчват за чувствителната детска кожа да се доверявате на слънцезащита с по-висок фактор – между 30 и 50. Продукт за слънцезащита с фактор 30 ще блокира 97% от вредните UVB лъчи на слънцето, а този с фактор 50 – 98%. Добре е да избирате продукти за комбинирана слънцезащита, които предпазват, както от UVB, така и от UVA лъчите.

Не забравяйте да освежавате детската слънцезащита през няколко часа

Дори да изберете за вашето дете качествен продукт за слънцезащита с висок фактор, не е достатъчно да го нанесете еднократно преди да тръгнете на плаж. Задължително нанасяте отново на всеки два часа, а ако детето често влиза във водата, намазвайте го отново след всяко излизане или изберете водоустойчива слънцезащита. Не пропускайте и някои често забравяни части като ушите и глезените и задължително слагайте шапка с UV защита на детето си, изберете му и подходящи слънчеви очила, които да предпазят детските очи.

Качествената слънзцезащита може да предотврати много бъдещи проблеми

Подберете добри продукти за слънцезащита и ги нанасяйте правилно, за да сте сигурни, че ще предпазите кожата на детето си, както от слънчеви изгаряния, така и от по-сериозни заболявания, които ултравиолетовите лъчи на слънцето може да предизвикат. Добре е да приучите детето си да използва слънцезащита не само когато сте на почивка край морето. Нанасяйте слънцезащита на цялото тяло през лятото и предпазвайте лицето през всички сезони. Учени уверяват, че това няма да попречи на усвояването на витамин D, а ползите за кожата и здравето ще са големи.