Жените и климактериума

Настъпването и протичането на климактериума е свързано с наследствено-конституционални особености, соционално-поведенчески фактори и намесата на човека. Шансът на дъщерите да наследят от майките си времето на настъпване на менопаузата надхвърля 50%, а близначките при сродни условия на живот, достигат менопаузата на една и съща възраст. При пушачките, броя на изпушените цигари определя ранната менопауза. С една година по-рано настъпва менопаузата при пушещите над 20 цигари дневно, с две години по-рано при тези, които пушат по 2 кутии цигари .

Всяка година 50-60 000 българки преминават прага на спонтанната менопауза. Други около 4 000 я получават по изкуствен начин(хирургична менопауза), най-често вследствие на гинекологични операции или онкологично лечение. Между 1-5 % навлизат в климактериума преди 40 годишна възраст- неблагоприятно биологично явление, което наричаме преждевременен климактериум.
Хирургичната менопауза възниква след оперативно отстраняване на яйчниците при гинекологични заболявания при полово зряла жена. Симптомите възникват 2-3 седмици след операцията остро и са по-силно изразени.
Краткосрочните симптоми са пременопаузалните(функционални) маточни кръвотечения, нервно-вегетативните оплаквания и нервно-психичните смущения. Най-често са проявени невро-вегетативните(топли вълни)- срещат се при около 80% от жените с максимална продължителност до 5 години.

При средносрочните изяви измененията са предимно в пикочно-половата система. Изразяват се в атрофични промени с различна клинична картина. Кожата също реагира. Всяка година постменопаузалната жена губи 2% от колагена си поради липсата на естрогени.
Към дългосрочните последствия са остеопорозата и дължащите се на нея остеопоротични фрактури. Поради липсата на протективните хормони(естрогени) настъпват неблагоприятни изменения в мастната обмяна с краен резултат атеросклеротични процеси и сърдечно-съдови заболявания.Възникват сериозни здравни последствия- хипертония, затлъстяване. Като най-дългосрочно последствие на естрогенен дефицит след менопаузата е болестта на Алцхаймер.

Днес терапевтичната ефективност на хормоналното лечение при патологичния климактериум е извън всякакво съмнение. Принципите са прости- замества се функцията на яйчниците.
През климактериума се използват само естествени хормони- естрогени. Когато жената не е оперирана, заедно с естрогените се прилагат и гестагени за профилактика на ендометриума.

След хирургична менопауза, ако са отстранени матката и яйчниците, могат да се използват само естрогенни препарати. Съществуват няколко възможности за приложение на хормоните- чрез таблетки, пластири, гелове, импланти. Всеки метод има своите преимущества и недостатъци.
Противопоказанията на хормонално-заместващата терапия са неизяснено генитално кървене, тежки чернодробни заболявания, острите тромбоемболични състояния и венозните тромбози, както и някои хормоналнозависими тумори(млечната жлеза) или на ендометриума.
Всички жени, които нямат тези контраиндикации и имат климактерични смущения, биха могли да провеждат хормонозаместителната профилактика.

Положителният ефект на хормоналното заместване е многостранен върху различни органи и системи, притежаващи съответните хормонални рецептори. При жените в пременопауза, хормоните регулират менструалния цикъл и предпазват от тежки кръвотечения. След менопаузата те ликвидират невро-вегетативните и невро-психичните прояви, изчезват атрофичните промени в уро-гениталната система, задържа се стареенето на кожата. Изключително ценен е ефектът на хормоналното заместване в профилактиката на остеопорозата и тежките фрактури. С него за една година може да се повиши костната плътност с повече от 2% и да се намалее фрактурния риск. Навременното започване на заместването довежда до подобряване на мастната обмяна, което е свързано с профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. Хормоналната профилактика довежда до запазване на здравето и значимо повишаване качеството на живот. Добрият стандарт на живот не включва само повече години живот, но и повече живот в годините.