Българска компания за създаване на домашни газирани напитки успя да спести 100 000 бутилки за еднократна употреба на природата

Младият български бранд, фокусиран върху производството и продажбата на машини за газирана вода в домашни условия Gaziro, успя да постигне годишната си цел и да спести на околната среда 100 000 пластмасови бутилки за еднократна употреба. Това стана възможно след като хиляди български семейства предпочетоха да заменят напитките от пазарната мрежа с такива, приготвени у дома.

“Нашата мисия е да направим създаването на домашни газирани напитки традиция сред българите, благодарение на която те да започнат да водят една идея по-здравословен и екосъобразен начин на живот. Така те ще могат да консумират винаги свежи изкушения без вредни захари и консерванти, и най-важното – без опаковка. Искаме да покажем на всички, че могат да се наслаждават на любимите си вкусове с балончета без да ги купуват в пластмасови бутилки от пазарната мрежа и съответно без да ги изхвърлят след това, оставяйки пластмасов отпечатък в природата” – споделя Емил Калибрадов, основател на Gaziro.

Въпреки че крайният срок, който екипът си е поставил, изтича чак в края на годината, иновативната българска компания е успяла да постигне целта си от 100 000 спестени бутилки още в началото на октомври. Това е приблизително на 8-мия месец от начало на дейността на компанията и от влизането на първата машина на пазара у нас. Постижението е станало възможно чрез продажбата на иновативни домашни машини за газирана вода и цилиндри с въглероден диоксид, както и чрез създаването на навици за домашно приготвяне на газирани напитки сред хиляди български домакинства.

Каква е екологичната мисия на Gaziro

За този период компанията успява да спести на природата над 109 920 бутилки за еднократна употреба чрез своите клиенти. А всяка следваща се отчита чрез специален брояч за спестени бутилки, който потребителите могат да видят на първа страница в уебсайта. Екипът обръща внимание, че всяка минута по света се продават около 1 милион пластмасови бутилки, но само 9% от тях се рециклират. Останалите, за съжаление, се намират в океаните или в полетата с отпадъци. За преодоляването на този проблем от компанията създават бутилката Gaziro, която може да замени 1000 други бутилки за еднократна употреба. А една тританова бутилка, от своя страна, спестява употребата на над 1000 бутилки годишно – нещо, което определено ще допринесе за промяната и грижата за природата.

Освен употреба на колкото се може по-малко пластмаса, брандът стимулира и други икономии като например пестене на електроенергия и използване на чешмяна вода при приготвяне на напитките.

Защо Gaziro се грижи за природата?

Екипът на компанията е убеден, че ако всички хора не направим радикални промени в консуматорската си култура, до 2050 г. океаните ще съдържат повече пластмасови отпадъци, отколкото риба. Той алармира и за други сериозни последици като глобалното затопляне, замърсения въздух, както и водните и енергийните кризи.

И макар че голямата кауза на Gaziro вече е постигната, от бранда са убедени, че всички #Заедно можем повече, какъвто е и неговия слоган. През предстоящата 2023 г. клиентите могат да очакват още по-силен стремеж към икономия на пластмаса и по-високи цели в налагането на навика за приготвяне на вкусни газирани напитки у дома.