Eko Zdrave

Еко здраве за вашето семейство

Здраве Отслабване Полезно

Аминокиселини vs. протеинов шейк – кое да изберем

Протеинът представлява съвкупност от аминокиселини, свързани заедно в една цялостна верига. Съответно аминокиселините са важен градивен елемент на протеина и всъщност представляват онова, което остава в тялото ни след като то разгради протеина, който поемаме с храната или чрез хранителните добавки.

Защо да приемате само аминокиселини

Всъщност всичко зависи от целите на конкретния ви хранителен и тренировъчен режим.

Протеините са източник и на други вещества, от които тялото ви може да се ползва, но и предоставят повече енергия, т. е. ако съблюдавате строг хранителен режим с нисък калориен прием, може би това не е идеалният избор за вас. От друга страна аминокиселините служат за много по-конкретни цели и участват в строго определени процеси в тялото, необходими за поддържането на различни негови витални функции.

Независимо дали се нуждаете от допълнителен прием на аминокиселини или цялостен протеин, в Workout.bg ще намерите идеалната хранителна добавка, която да отговори на вашите специфични цели и е на изгодна цена.

Най-често приемът само на аминокиселини се предпочита от хората, които желаят да ограничат калорийния прием или си набавят достатъчно протеини чрез храненето.

Да, аминокиселините имат главна роля в производството на протеини, което е важно за мускулния растеж, но и имат някои още по-специфични роли, които пряко засягат човешкото здраве и извън метаболизма на протеини.

Триптофанът, например, е есенциална, незаменима алфа аминокиселина, която трябва да бъде набавяна чрез хранене или хранителни добавки. Той има свойството да се превръща в серотонин – невротрансмитер, който се счита че има способността да регулира настроението.

Друг пример – креатинът – друга важна аминокиселина има пряко участие в увеличаването на мускулната сила и подобряването на работоспособността и производителността при високоинтензивни тренировки и по-кратки, но тежки упражнения. Аминокиселините с разклонена верига пък (BCAA) имат свойството да подпомагат синтеза на мускулен протеин.

Следователно, приемането на хранителни добавки, съдържащи само аминокиселини може да подобри осезаемо физиологичните функции, които тези вещества имат в човешкия организъм.

Протеиновият шейк от друга страна ще ви донесе достъп и до други хранителни вещества и може да съдържа алергени.

Какви са основните ползи от приема на хранителни добавки с аминокиселини

Аминокиселинните суплементи се използват главно за насърчаване на мускулния растеж. В зависимост от конкретния аминокиселинен състав обаче, те може да стимулират и други физиологични функции в организма.

Конкретни аминокиселини имат функцията да понижат тежестта на мускулната треска и да подпомогнат възстановяването на организма след високоинтензивни тренировки. Други имат ролята да предпазят мускулите от разграждане и съответно спомагат за максимално запазване на вече постигнатата мускулна маса.

Търсите средство за стимулиране на мускулния растеж? Workout.bg предлага суплементи от доказали се световни брандове на достъпни цени, сред които и перфектни мускулни аминокиселинни бустери.